jobs from my.neuvoo.com

22 Julai, 2015

Tony Pua, Rafizi, Tong dilarang ke luar negara

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua, terkejut apabila mendapati dia tidak dibenarkan meninggalkan negara ini selepas ditahan pegawai Jabatan Imigresen di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur hari ini.

Pua yang menjadi antara tokoh paling terkedepan dalam isu 1MDB berkata, dia ditahan ketika mahu menaiki kapal terbang ke Indonesia.

Ketika ditanya alasan larangan itu, Pua memberitahu Malaysiakini, pegawai imigresen hanya memaklumkan mereka mendapat arahan "daripada pihak atasan".

Pua adalah seorang daripada pemimpin pembangkang yang lantang mengaitkan Datuk Seri Najib Razak dengan agensi tajaan kerajaan, 1MDB yang kini didakwa menanggung hutang besar.

Dia juga dinamakan bekas wartawan Sarawak Tribune, Lester Melanyi dalam dakwaannya mengenai pemalsuan dokumen disiarkan Sarawak Report.

Bagaimanapun Pua menafikan dakwaan itu.

Semakan Malaysiakini di laman sesawang Jabatan Imigresen Malaysia menunjukkan status lawatan Pua sebagai "Sila rujuk kepada pejabat imigresen terdekat".

Sementara itu semakan juga menunjukkan Pua bukanlah satu-satunya ahli politik yang dihalang ke luar negara, sebaliknya nama Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli juga diletakkan pada status sama.

Rafizi juga salah seorang pemimpin pembangkang yang banyak membuat kenyataan mengenai 1MDB. [Baca berita asal]

Sementara itu, semakan di laman web Jabatan Imigresen mendapati larangan yang sama turut dikenakan terhadap pemilik The Edge Media Group Tong Kooi Ong.

Syarikat itu menerbitkan The Edge Financial Daily dan The Edge Weekly, yang melaporkan kontroversi 1MDB secara meluas sejak akhir-akhir ini.


EmoticonEmoticon