jobs from my.neuvoo.com

03 Ogos, 2015

Makan siput babi, Neelofa ditegur peminat

Gambar hidangan escargot yang tergolong dalam keluarga siput babi yang dinikmati Neelofa ini, ditegur netizen kerana hukum memakannya adalah haram bagi orang Islam.


Untitled
PELAKON, pengacara dan usahawan berjaya, Neelofa dilanda gelombang kritikan gara-gara memuat naik sekeping foto hidangan makanan yang dijamahnya.
Neelofa yang kini berada di London telah bertindak berkongsi gambar makanan yang dijamahnya malam semalam di ruang Instagram. Menurut kapsyen yang ditulis, hidupan laut tersebut merupakan sejenis siput dipanggil Escargot.

Netizen Pertikai Iklan Aksi Goda Tudung Neelofa

“Hands down the best escargot so far,” tulis pelakon Lemak Kampung Santan itu.

Namun demikian, pengguna media sosial kemudiannya mengkritik pilihan Neelofa itu kerana ujar mereka, escargot ataupun turut dipanggil ‘siput babi’, haram dimakan oleh umat Islam.
Hukum tersebut telah diwartakan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan dan diterangkan secara jelas di laman sesawang jabatan tersebut. Jom kita baca sedikit tentang hukum escargot.
Untitled
Sumber dari laman sesawang e-fatwa
Nampaknya, kritikan yang dilemparkan pengguna laman sosial ada benarnya walaupun cara sebahagiannya dilihat terlalu kasar dan biadab. Mungkin juga Neelofa tak tahu hukum tersebut, kan?
Apa yang lebih penting, selepas ini Neelofa harus berhati-hati dalam memilih makanan yang hendak dijamah kerana semua tahu, ‘makanan akan menjadi darah daging’.
– MYNEWSHUB.CC


EmoticonEmoticon